Stabilirea bugetului este, în primul rând, un punct de început pentru organizarea nunții. Pune lucrurile în ordine și vei fi scutită de niște bătăi de cap serioase. Nu-ți face însă griji legate de abilitățile tale matematice, calculele nu vor fi prea complicate. Organizarea nunții nu are nevoie de nici un fișier de calcul, nici un volum de o sută de pagini.

Așadar, să începem, indiferent de cine plătește nunta, este în mare măsură, o afacere de familie, deci ideal ar fi să-i faci pe toți să se simtă implicați – deși lucrurile stau diferit dacă voi veți fi cei care achită totul. Dar, dacă vă așteptați ca părinții să suporte o parte dintre cheltuieli sau dacă v-au anunțat deja că intenționează să facă acest lucru, este cazul să purtați o discuție despre contribuția pe care fiecare vrea sa și-o aducă. De regulă, mirile și mireasa hotărăsc să-și sune sau să-și viziteze părinții individual, pentru a discuta chestiunile legate de bani. Pentru o nuntă mai mare însă, o întâlnire de grup ar fi foarte utilă. Uneori, părinții anunță cu precizii suma cu care pot contribui, alteori spun ce anume vor să plătească. Există totuși situații în care părinții nu au posibilitatea de a contribui financiar. În timp ce alții ar dori să știe care este aportul celeilalte părți înainte de a-și lua un angajament.

Ei bine, fii gata să dai nas în nas cu realitatea crudă. Ceea ce ar însemna că poate pentru nunta visurilor tale necesită un buget imens, din care tu nu-ți poți permite decât un sfert. Să fim pozitivi și să urmărim aceste aspecte importante despre care urmează să discutăm.

Identifică-ți prioritățile. Rămâi fermă pe poziții în privința lor, dar fă concesii în alte domenii. Cel mai probabil, vei reuși să obții ceea ce este cel mai important pentru tine, permițând în același timp și familiei tale să contribuie la planificarea evenimentului.

Dacă ajungi în impas privind unele aspecte din buget, probabil vă certați din pricina priorităților, nu a banilor. Pentru a preveni astfel de situații sau pentru a le aplana rapid, este necesar ca fiecare să-și exprime foarte clar aceste priorități. Care sunt lucrurile de primă importanță pentru tine? Ar trebui să le ceri tuturor celor care contribuie la finanțarea evenimentului să facă același lucru. Dacă sunteți în dezacord, aruncă o privire peste lista de priorități pentru a verifica dacă aspectul disputat chiar merită atâtea complicații. Se află oare între primele tale trei priorități?

Acum  urmează partea esențială a acestei experiențe: va trebui să urmărești toate cheltuielile legate de  nuntă, începând cu plățile către furnizori la tratamente cosmetice și manichiură. Dacă îți faci propriul tabel, asigură-te că ai prevăzut o coloană pentru costuri estimate, una pentru costuri reale și a treia pentru sume depuse. Lasă loc pentru observații privind datele scadente ale părților sau pentru costurile legate de eventualele modificări și cheltuieli suplimentare. Odată stabilit un plan de organizare, va trebui să te obișnuiești cu el. Unele mirese păstrează chitanțele și notează achizițiile făcute o dată pe sătămână. Altele preferă să noteze absolut totul imediat.

Indiferent de metoda de calcul aleasă, stabilirea bugetului tău va presupune în mod normal o planificare prealabilă. Ca exemplu ar fi extrem de irațional să aloci doua treimi din sumă pentru închirierea unei săli și jumătate din restul sumei pentru o rochie în care te-ai indrăgostit la prima vedere. Ideea esențială este că nu pot să finanțezi mâncarea, muzica, video, transportul și altele, cu doar o mică parte din bugetul tău. Am pregătit mai jos un tabel reprezentativ cu procentul sumelor medii alocate diverselor aspecte ale nunții, care speram să vă fie de mare utilitate.